МАГИЯТА НА АРАПОВСКИЯ МАНАСТИР

Write By: Nov BG Published In: БЪЛГАРИЯ Hits: 296 Comment: 0

Араповският манастир е възникнал през 19 век до древно аязмо недалеч от асеновградското село Златовръх (наричано някога Арапово).

Араповският манастир „Св. Неделя“ е български православен манастир в Асеновградска духовна околия на Пловдивска епархия на Българската православна църква.

Манастирът се намира на 8 км източно от град Асеновград, вдясно от пътя за град Първомай.

Манастирът „Света Неделя” е основан през 1856 г. и е единственият манастир, строен по време на османското робство. Разположен е насред полето, без да има останки от съществуването му преди това.

Изграждането на духовната обител е  започнато около 1856 г. от йеромонах Софроний. За възникването на манастира има няколко легенди, като най-известна е тази за Арап бей и неговата ханъма, на която заболели очите. В търсене на лек за болестта, един ратай от с. Арапово разказал на бея, че до неговото село има извор с лековита вода. Арап бей завел там ханъмата си, измил очите й с лековитата вода и тя оздравяла. В знак на признателност, беят разрешил на това място да се изгради духовно светилище, което днес представлява манастирския комплекс „Св. Неделя“.

Манастирът  включва няколко двуетажни и триетажни жилищни и стопански сгради, както и голяма кръстокуполна църква.

Вътрешността на църковната сграда е изцяло изписана, като голяма част от стенописите са дело на художник Алекси Атанасов и Георги Данчов-Зографина, приятел и сподвижник на дякона Левски.

Извън манастирския комплекс, недалеч от северната порта се намира аязмото. Над него през 1870 г. е построен параклис, който също е изографисан от Георги Данчов.

През 1859 г. в манастира е основано новобългарско училище с около стотина ученици, а през 1868 г. е открито и училище за свещеници.

В двора на Араповския манастир има триетажна кула, която според преданията е построена от Ангел войвода – легендарен хайдутин, защитавал българското население от османските поробители.

И до днес, тя се нарича "Кулата на Ангел войвода"

Първите два етажа на кулата са каменни, приспособени за бойни действия. Третият етаж представлява жилищна част с четири помещения.

В периода 1871-1872 г. Араповският манастир е едно от тайните убежища на Васил Левски.
По време на Априлското въстание в манастира е пребивавала и майката на Иван Вазов със своите деца.

През Руско-турската освободителна война духовната обител е опожарена от турските войски, но впоследствие е наново възстановена.

Източник: Уикипедия, svetimesta.com

Leave A Comment

Captcha


Онлайн Магазин за знамена
Нов БГ - Онлайн магазин за български знамена! © 2018