ТРИМА АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТА НА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ЕДИН БЪЛГАРИН!

Write By: Nov BG Published In: УНИКАЛНО Hits: 395 Comment: 0

Иван Ночев е български авиоинженер, участвал в изобретяването на двигателите на модула "Орел" (мисия Аполо 11), с който Нийл Армстронг и Едуин Олдрин кацат на Луната.

Иван (Джон) Стефанов Ночев (на английски: John Notchev) е роден на 23 септември 1916 г. в Карлово и още като дете се увлича по техниката.

Бъдещият изобретател завършва механо-техническото училище в Карлово. След училище е на стаж в завод Арсенал - Казанлък, а по-късно постъпва в Държавната аеропланна работилница в Божурище.

Ночев участва и в основаването на Аеропланната работилница към летище "Марино поле" - Карлово.

През 1942 г. Иван Ночев отива в Германия започва да учи в Берлинската политехника.

В началото на 1944 г. продължава да учи в Прага, но завършва образованието си във Виена, където получава докторат. Работи известно време на летището на австрийската столица и отново се връща в България. Заради „западното” си образование, той не е добре приет в собствената си страна.

През 1951 г. Иван Ночев заминава за Канада, където работи в Канадаеър.

През 1956 г. пристига в САЩ и започва работа в аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън, в отдел Конвеър.

Тук Ночев взема участие в конструирането на най-съвременните самолети и ракетни системи, които се разработват в пълна секретност за целите на Пентагона и НАСА.

Под ръководството на немския учен Вернер фон Браун, работи в екипа като главен проектант – инженер по програмата „Аполо”.

Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула "Орел" с космонавтите на Луната, както и излитането от нейната повърхност и успешното скачване с кръжащия в орбита кораб.

През 1962 г. д-р Иван Ночев става американски гражданин, а три години по-късно създава собствена компания, наречена Лансиа /Lancea/, специализиране в областта на аерокосмическите изследвания.

След промените в България през 1989 г., известният конструктор решава отново да посети Родината си, но внезапно заболява и почива на 13 март 1991 г. в Сан Диего, Калифорния.

На погребението му, застанали един до друг, отдават последна почит на великия българин трима американски президенти - Картър, Рейгън и Джордж Буш-старши.

Източник текст и снимки: littlebg.com, wikipedia.org, wikimapia.org.

Leave A Comment

Captcha


Онлайн Магазин за знамена
Нов БГ - Онлайн магазин за български знамена! © 2018