КОТЕШКИ НОКЪТ – МОЩНИЯТ ПРИРОДЕН ИМУНОСТИМУЛАТОР

Write By: Nov BG Published In: СВЕЖО Hits: 356 Comment: 0

Котешки нокът е едно наистина удивително със своите уникални лечебни свойства растение.

Котешки нокът /Uncaria tomentosa/ представлява лиана, която вирее в тропическите зони на Южна и Централна Америка.

По тази лиана растат шипове със завита като нокти форма, откъдето идва и интересното название „котешки нокът“. Цветовете на растението са жълти, с форма на тромпет.


Растението е известно още като Cat's Claw или популярната добавка Саменто.

В продължение на много години котешки нокът се използва от индианските племена в Южна Америка за лечение на рани, ревматични и много други заболявания.
Перу е най-големия износител на котешки нокът.

Има две разновидности на лианата, като и двете са наричат Котешки нокът: Uncaria tomentosa (U.t.) и Uncaria guianensis (U.g.), като Uncaria tomentosa е по-добре изследваната разновидност.

Котешки нокът съдържа разнообразни по свойства и строеж органични вещества. Има имуностимулиращ ефект и подобрява способността на тялото да се справя с вирусни инфекции. Действа противовъзпалително, антиоксидантно, увеличава серотонина, оказва превантивен ефект при хора с високо кръвно налягане, застрашени от инфаркт. Използва се при лечение на онкологични заболявания, тъй като потиска развитието на туморните клетки, увеличава антираковите способности на имунната система.

Действа спазмолитично. Използва се при лечение и профилактика на остеоартрити.

Котешкият нокът се прилага също като допълващо лечение, усилващ имунната система при спин и различни алергии. С котешки нокът успешно се лекуват заболявания на очите като конюнктивит.

Растението притежава качеството да пречиства червата от токсините, което го превръща в много ефективно лечебно средство срещу болести на дебелото черво и храносмилателната система.
Помага при лечението на астма, синузит, при възпаления на пикочните пътища, за възстановяване след раждане, при лечение на гонорея, дизентерия, хроническа умора, депресии.

Въпреки всички ползи, котешки нокът не се препоръчва при бременност и кърмене. Употребата му е противопоказна при хора с автоимунни заболявания, с нарушено кръвосъсирване, хора с трансплантирани органи и болни от туберкулоза. Не трябва да се приема в комбинация с хормони, ваксини или инсулин.

Котешки нокът не се препоръчва и при хора, страдащи от ниско кръвно налягане и левкемия. Приемът на растението при болни от чернодробни и бъбречни заболявания, трябва да става след консултация с лекар.

Не на последно място, не трябва да се превишава препоръчителната дневна доза, указана в опаковката.

Източник: Уикипедия, drugs.com, catsclaw.com

Leave A Comment

Captcha


Онлайн Магазин за знамена
Нов БГ - Онлайн магазин за български знамена! © 2018