ДА ПОЛУЧИШ ПОДАРЪК ОРИГИНАЛНО ЗНАМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ!

Write By: Nov BG Published In: СВЕЖО Hits: 282 Comment: 0

Националният военноисторически музей получи оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание.

Жителите на село Черни Вит на официална церемония дариха оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание на Националния военноисторически музей.

От 30 септември до 2 октомври включително, уникалното знаме ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова благодари на жителите на село Черни Вит с думите: „Не всеки ден един директор на музей получава оригинал и то символ на саможертвата на участниците в Априлската епопея, осветили пътя към свободата“.

Знаме № 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание. Рисунките по 12-те знамена са дело на Иван Папазов Зографина. Той ги рисува с помощта на своята съпруга Цвета, а с ушиването им се занимават жените от девическата организация „Китка”.

С дарението знамената, които НВИМ съхранява, стават три - № 3, 8 и 9. Все още е известно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. От музея се обръщат с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията.

Източник текст и снимки: НВИМ

Leave A Comment

Captcha


Онлайн Магазин за знамена
Нов БГ - Онлайн магазин за български знамена! © 2018